Farmari-maatalousnäyttely 4.-6.7.2024
Voit käyttää haussa asteriskia *
Salasana unohtunut?
Orinäyttely, Joensuu 19.1.1915
"On - syystäkin - ollut pelkoa että orinäyttelyt ja ravikilpailut mahdollisesti jäisivät pitämättä tänä vuonna. Sitä parempi on tuo pelko, ainakin toistaiseksi, näyttäytynyt turhaksi, koska nyt on voitu näyttelyt toimeenpanna ilman häiriötä. Näyttelyt aloitettiin Joensuussa tammikuun 19 p:nä, ja ilahduttavaa oli että tuohon näyttelyyn oli tuotu enemmän oriita kuin ennen tavallista on ollut Joensuussa.

Ilmoitettuja oli nimittäin:
ikäluokkaan I 24 oritta
ikäluokkaan II 4 oritta
ikäluokkaan III 6 oritta

Nuorista oriista tuli seuraavat hyväksytyiksi:

N:o 1129 Kiri, 151,5 sm. kork. raut. sekakarva liinakko, piirto, kuonop. ja sukka v. t. j., synt. 1911. Oriista, jonka omisti maanv. K. Antikainen, Kuusjärvi, on merkitty seuraavaa: vähän kaita ruumis, kaula pitkänlainen ja selkä vento, jalat tyydyttävät ja liikkeiltään tavallinen, eli keskinkertainen. Isä on Ilo N:o 576, emä: hyväkulkuinen 157 sm. korkea tamma, joka polveutuu ent. r. o. Ossista.

N:o 1130 Juro. Synt. 1911, tumm. raut., tähden aihe, 156 sm. kork. Isän isä on Reipas N:o 9 ja isän emä on ent. r. o. Pujosta Kiihtelyksessä. Emä on karvosen hevoskantaa Tohmajärveltä. Ori on raskaanlainen ja vähä löyhäkudoksinen; etujal. hieman miekkajalkaiset ja hajavarp. Kokeet suoritti ori hyvin. Juoksu ennät. 2:07,4 ja kävely ennät. 9:18. Omistajalle, kaupp. E. Pakariselle annettiin siitä III:s palkinto.

N:o 1131 Maku. Synt. 1911, tumman rautias, kuloharja, vas. kavion yläp. valk. täplä, 153 sm. kork. Tyyppi on hyvä ja runko kokolailla hyvä, lautanen leveä. Jalkojen asentoi sitä vastoin ei ole kehuttava; takajal. vähä pihdissä ja vuoh. pystyt, ja etuset hajavarp. Kokeissa näytti ori kehittymättömältä. Oriin isä on Simo N:o 646, joka on Pamaus'en sukua, ja emä on eräs Sirkka, jonka isänisä sekä emän isä on ent. r. o. Rolle. Oriista, jonka omist. maanv. J. Suomalainen Kiteeltä, annettiin III:s palkinto.

N:o 1149 Nallinpoika. Synt. 1911, pun. raut. tähti, v. t. kavio valkea ja o. t. kavio kirjava; 156 sm. korkea. Verrattain vahvatekoinen, iso hevonen, vaan laihassa kunnossa ja vähä outo muodoltaan. Kinnernivel ei ole kehuttava ja selkä on pitkänlainen. Kokeet suoritti ori kohtalaisesti. Isä on r. o. Nalli N:o 375, joka m. m. kunnosti itsensä Pietarissa, ja emä on Perho N:o 33, jonka isä oli ent. r. o. Hussa. Omistaja on maanvilj. J. H. Hassinen, Eno.

N:o 1150 Heino. Synt. 1911, pun. rautias, 154 sm. kork. Tyyppi ja rakenne ovat jotensakin hyvät, seklä vähä vento. Kokeensa suoritti ori hyvin. Ennätykset 2:20 ja 9:12. Oriin isäksi on ilmoitettu Elo N:o 589, ja emä: Vappu 312 P. K. L. Oriista annettiin III palk. Omistaja Joosep Kortelainen, maanv. Juuka.

N:o 1151 Lurjus-Poika. Synt. 1910, t. rautias hamppuharja, pitkä tähti, 156 sm. kork. Isä: Lurjus N:o 12, emä: Koitto 155 P. K. L. Tyyppi on isäänsä muistuttava; lautanen ja lihakset hyvät, sääret lyhyet, vaan polvi löysä. Juoksuaskel näyttää olevan vetävä, vaan vireyttä ei osaa kehua. Ennätykset 2:26,8 ja 9:59. Oriista annettiin III:s palk. Omist. Heikki Puustinen, maanvilj. Kiihtelysvaara.

N:o 1152 Juha. Synt. 1910, ruunikko, tähen aihe, 151,5 sm. Tyyppi on hauska. Vartalo on syvä ja riittävän leveä, reisilihakset pitkät, vaan sekä pitkänlainen ja vento. Jalat kuivat ja kaviot hyvät. Oriilla on erittäin kaunis silmä. Kokeensa suoritti se kohtalaisesti. Isä on tunnettu Toivo N:o 380, emä on 157 sm. kork. ruunikko tamma, ei: Riemu N:o 10 ja eei: Voima T. t. 1895. Oriista annettiin III palk. Omistaja Kalle Hämäläinen, maanv., Kitee.

N:o 1153 Humunheimo. Synt. 1911; punanen, vaaleat jouhet, kuonopilkku, 153,5 sm. kork. Ori on muodoltaan hauska vaikka otsa kyllä haluttaisiin leveämpi. Vartalon leveys on tyydyttävä ja lanne hyvä. Jalat kuivarakenteiset, etupolvi haluttaisiin kuitenkin leveämpi ja sääri vähä lyhempi. Ori on hauskan näköinen ja hyvä luontoinen. Isä on ent. r. o. Ilo N:o 188. Emä: Lelu N:o 609 P. K. L. ei: ent. r. o. Pelle ja sen isä Hukan ori, ee: liinakko tamma (joka pitäisi olla Ukko Pollen N:o 810 emä). Omistaja maanv. Antti Juntunen, Juuka. Oriista annettiin III palk. ja ostettiin kruunulle 2 000 markalla.

N:o 1154 Hurme. Synt. 1911, puna raut. liinakko, pieni puolikuun muot. tähti, 158 sm. kork. Oriilla on vähän pieni rinnan ympärys ja raskaanlainen pää, mutta on muuten kuiva ja lujarakenteinen, etenkin jaloiltaan. Kokeet suoritti se kohtalaisen hyvin. Isä on kr. o. Briha N:o 622 ja emä on Tyttö N:o 175 P. K. L. Oriista annettiin sen omistajalle, V. Ström, II palkinto. Ori ostettiin kruununoriiksi 2 400 markasta.

N:o 1155 Osmon-Timo. Synt. 1908 t. rautias, 150,5 sm. kork. Oriilla on hyvä lautanen ja lanne, selkä vähä pitkä. Lapa on lyhyt, josta johtuu että se on takakorkea. Etujalat ovat verrattain hyvät, vaikka vähä hajavarpainen ja kaviot hyvät, takajal. asento on pihdissä ja vuohiset vähä pystyt. Pään muoto on leveäotsainen. Ennätykset kokeessa 2:09 ja 8:08. Isä on Keskij. yhd. ori Osmo ja emä on Pamauksen tyttö. Ori osottaa paljon "Pamaukselaista" muodoltaan ja sitä kehutaan hurjaksi maantiejuoksijaksi. Omist. varatuom. Jalmari Leskinen, Joensuu.

N:o 1156 Poju II. Synt. 1910, tum. rautias hamppuharja, 163 sm. kork. Isä on Poju N:o 535, emä 156 sm. kork. raut. tamma. Ori on tyypiltään vähä outo muotonen, (pää raskaanlainen ja korvat isot), mutta rakenteeltaan suhteellinen ja vahva, ainoastaan vuohiset ovat vähä vennot. Askel on voimakas. Luontoa näytti oriilla olevan. Kokeet suoritti ori hyvin. Ennät. 1:51,8 ja 8:48. Oriin omist. maanv. Matti Roiha, Parikkala.

N:o 1157 Pertti. Synt. 1910. Pun. raut. liinaharja, tähti ja pieni pilkku, 152,5 sm. kork. Isä on Ito N:o 313, joka on vanhan Humun poika, ja emä on punanen liinaharja tamma Säkkijärvellä. Pertti on hauskamuotonen mutta samalla vähäpätöinen hevonen. Luonto näytti olevan hauska. Kokeet suoritti se kohtalaisesti. Omist. maanv. Albert Sonne, Parikkala.

N:o 1158 Tanssi. Synt. 1911. Rautias, liinakko, 151 sm. kork. Tyyppi verrattain hyvä, takajalat hyvät, etujalat heikot. Selkä heikko, rynnäs leveä vaan vartalo solakka. Ryhti hyvä; askel korkea vaan ei joutusa. Luonne näytti olevan hyvä. Kokeet suoritti ori kohtalaisesti ennät. 2:23,6 ja 9:17. Isä on Elo II ja emä on kantak. tamma Leimu 279 P. K. L., joka polveutuu ent. r. oriista Roimo. Omisti maanv. A. J. Tolvanen, Kesälahti.

II luokkaan ilmoitetuista neljästä oriista saapui näyttelyyn seuraavat kolme, nimittäin Heitto N:o 903, Veli N:o 1016 ja Uho N:o 1010. Näistä palkittiin prokur. W. Hirvosen omistama Heitto, joka nyt on kuusi vuotinen, III p:lla. Heitto on hyväryhtinen ja - mikäli näyttää - "hyväluontoinen" ori, jolla on harvinaisen hyvä selkä ja lautanen. Vartalo yleensä on hyvä, takajalkoja ei sitävastoin voi kiitellä. Pää ei ole kaunis ja silmät vinot. Ori Veli oli verrattain laihassa kunnossa eikä ole kehittynyt yhtään siitä mitä se oli viime vuonna. Se on vähäpätönen. Uho on saanut vähä enemmän ihraa kaulaansa ja on löyhäkudoksinen hevonen.

III luokassa palkittiin nyt vanha Jalo N:o 8 II palk:lla. Jalo itse oli taas huonossa kunnossa. Tamma oli nimittäin potkaissut sitä takajal. polveen niin että lihakset jalasta ovat kuivuneet ja epävarmaa on niin ollen josko se enään kykenee hyviä varsoja jättämään, mutta Jalon jälkeläiset alkavat, liiton laus:n mukaan, muodostaa oman tammakannan Rääkkylässä, ja tämä pohja sanotaan olevan hyvä, maamiehille sopivaa hevosta. III:s palkinto annettiin seuraaville: Kuusjärven Oriyhd:lle oriista Jäntti N:o 226, Nurmeksen Hevosyst. seuralle oriista Tomu N:o 371, maanv. J. G. Ryynäselle, Pielisjärvi, ent. Ruununoriista Tiera N:o 187 ja Suomen valtion nyt omistamasta, entinen Evon o. y:n oriista Nalli N:o 375.

Kuten edell. nähdään, hyväksyttiin tarjolle tuoduista oriista suhteellisesti suuri määrä kantakirjaan ja huomattavaa on, että nämä - paitsi kahta - olivat P. K. liiton omalla alueella syntyneetkin. Kun oriilla sitäpaitsi oli enimmäkseen sopiva koko ja useat niistä voitiin palkita, näyttää se, että tämä näyttely Joensuussa ei ainoastaan muodostunut hauskemmaksi kuin useammat edelliset, vaan myöskin, että jalostustyön suunnan voidaan otaksua vakiintuneen ja alkavan näyttää tuloksia tälläkin seudulla.

Tässä näyttelyssä ei muistaakseni ollut kun kaksi, tai oikeastaan vain yksi, noita selvästi ristisiitoksen tuottamia ja rotujalostukseemme sopimattomia sekamuotoja; hevosia, joilla usein on litteä rinta ja joiden tunnusmerkkinä etenkin on ohut ja pitkä kaula sekä ohuet ja pitkät vuohiset, tai jotka muuten osottavat outoja ja epäedullisia suhteita rakenteessa. Tuo äsken mainittu yksilö tuota laatua, joka tässä näyttelyssä esitettiin, ilmoitettiin olevan juoksijaoriin Peikon poika, eikä minulla ole syytä sitä epäilläkään, sillä muistuttihan ori monessa suhteessa Peikkoa. Tahdon kuitenkin mainita, että kun ori tuli esiin niin tuli mieleeni heti eräs musta sukkajalka pienenpuoleinen, ahdaskavio, juoksija-sukuinen venäläinen ori, jonka eräs Joensuun kauppias toi Pietarista (jollen erehdy noin v:na 1902) ja joka sitten oli joku kevät Höytiäisen kanavalla varusmetari Ryynäsellä hoidettavana ja taisi myös astua eräitä tammoja.

Erityisesti ansaitsee mainitsemista liiton konsulentin tähän näyttelyyn valmistama luettelo oriista. Tällaisesta luettelosta saavat, niin arvostelulautak:n jäsenet kuin suuri näyttely-yleisö heti selvän kuvan jokaisen oriin sukuperästä, mikä suuresti helpottaa arvostelua ja antaa tilaisuutta tehdä johtopäätöksiä ja sukututkimuksiakin. Tällaisella näyttely-luettelolla on arvonsa näyttelyn jälestäkin, sillä näyttelyissä kävijät voivat sitä tutkiskella vielä kotonakin. Ja jos muuallakin näin selvät ja seikkaperäiset ilmoitukset olisi laadittu, niin meillä olisi jo hyvin paljon sukuselvityksiä olemassa. Erityisesti olen kiinnittänyt huomioni siihen, että konsulentti Sihvola ei ole tyytynyt siihen tavalliseen sanaan "tuntematon" silloin kun suvussa esiintyvä hevonen ei ole kantakirjassa tai til. tauluissa, vaan on hän mikäli mahdollista antanut muistakin hevosista sukuperätietoja. Näin voipi usein n. s. vieraaseen vivahtava tyyppikin saada selityksensä, ja hevonen voidaan pelotta merkitä kantakirjaan. Selvää on että tällaisen luettelon laatiminen antaa paljon työtä ja vaatii mahdollisesti että sukuselvitykset ovat laadittavat jo aikoja ennen näyttelyä, mutta kiitettävä on kun tällainen työ tulee aikanaan toimitetuksi perusteellisesti." (Axel Alfthan, Hevoshoitolehti 2/1915)

HevonenPalkintoPisteetSäkäk.Lautask.Muuta
L2 III
L3 II
L3 III, 150 FIM
L3 III, 150 FIM
L3 III, 150 FIM
L3 III, 150 FIM
L2 ei palkittu
L2 ei palkittu
Jalostusarvostelut

HevonenPalkintoPisteetSäkäk.Lautask. 
ei palkittu154.00 cm153.50 cmKantakirjaustiedot
III153.50 cm153.50 cmKantakirjaustiedot
II158.00 cm156.00 cmKantakirjaustiedot
III151.50 cm151.50 cmKantakirjaustiedot
III156.00 cm156.00 cmKantakirjaustiedot
ei palkittu151.50 cm150.00 cmKantakirjaustiedot
III156.00 cm154.00 cmKantakirjaustiedot
III153.00 cm151.00 cmKantakirjaustiedot
ei palkittu156.00 cm154.50 cmKantakirjaustiedot
ei palkittu150.50 cm152.00 cmKantakirjaustiedot
ei palkittu152.50 cm151.00 cmKantakirjaustiedot
ei palkittu163.00 cm161.00 cmKantakirjaustiedot
ei palkittu151.00 cm150.00 cmKantakirjaustiedot