Farmari-maatalousnäyttely 4.-6.7.2024
Voit käyttää haussa asteriskia *
Salasana unohtunut?

Poju
RotuSuomenhevonenSukupuolioriReknro537
25 Karjalan Hippos
Syntynyt1900MaaSuomiEmälinja
Säkä152 cm Väritrt (ei merkkejä)
KasvattajaHäyry J., Viipurin pitäjäOmistajaHelenius Arthur, kauppias, Parikkala, Suomi (1904-1909)
Häyry W., maanviljelijä, Viipurin pitäjä, Suomi (1904)
Ennätykset55,3StartitVoitto- ja sija%Voittosumma
SiirtohistoriaJälkeläisluokkaJälkeläiset12 jälkeläistä
MuutaParikkalaan hankittiin keväällä v. 1909 ruununoriiksi valtion kantakirjaan merkitty ori Uljas 296, joka sijoitettiin Arthur Heleniuksen luokse. Ori ei kuitenkaan jäänyt astumaan Parikkalaan, vaan se palautettiin ja Parikkalan Oriyhdistys suositteli käyttämään siitokseen Heleniuksen omaa oriitta, Poju 537 (silloin vielä kantakirjaamaton). Tämä kirvoitti Kaarlo Gummeruksen kirjoittamaan aiheesta kannanoton Parikkalan Sanomiin (Uljaaseen liittyvät luonnehdinnat jutusta löytyvät Uljaan tiedoista):

"Mutta Parikkalan oriyhdistyksen miehet punnitsivat Uljaan omalla vaa'allaan (taisivat punnita sen vanhanaikuisella naulapuntarilla) ja havaitsivat sen halpa-arvoiseksi. Minä soisin kaikesta sydämestäni, että Parikkalaan saataisiin kallisarvoisempi ori, mutta kumminkin yhdellä ehdolla, että tämä kallisarvoisempi ori olisi myöskin parempi siitosori, että siitä olisi toivo saada parempia jälkeläisiä.

Muualla Suomessa kaikki valveutuneet hevosmiehet nykyän tekevät samaan suuntaan työtä. Kantakirjaan merkittyjä oriita kehotetaan käyttämään siitokseen, sillä ainoastaan sitenhän päästään toivottuun päämaaliin.

Näyttää kumminkin siltä, kuin ainakin Parikkalan oriyhdistyksen miehet tekisivät työtä päinvastaiseen suuntaan. Oikein sanomalehti-ilmoituksessa koettavat he Parikkalan hevoskasvattajien nimessä halventaa valtion kantakirjaan merkittyä ja parempiin kantakirjaoriisiin luettua siitosoriitta ja sen mainetta paikkakunnalla, jossa kymmenien pitäjien alueella löytyy ainoastaan 5 kelvolliseksi hyväksyttyä siitosoriitta. Ja samassa lehdessä yksi Parikkalan oriyhdistyksen jäsen suurenmoisesti ilmoittaa kantakirjaan merkittyä Hippos-oriittaan astutukseen käytettäväksi.

Itä-Karjalan hevosjalostusyhdistysten liiton puheenjohtajana ja Suomen hevosjalostuksen menestymisen nimessä olen minä allekirjoittanut kumminkin pakoitettu ilmoittamaan Parikkalan hevoskasvattajille ja varsinkin kantakirjatammojen omistajille, ettei herra A. Heleniuksen ori Poju, jota hän ilmoittaa kantakirjaan n:lla 25 merkityksi, ole minkään valtion kantakirjaan merkitty ja - sikäli kuin minä asiaa ymmärrän - ei se koskaan valtion kantakirjaan tulekaan. Sellaisia kantakirjoja, johon herra Heleniuksen Poju on merkitty voidaan mistä kylästä ja pitäjästä tahansa pitää, niille ei voida mitään yleisempää merkitystä antaa.

Joka siis tahtoo seurata muun Suomen hevosjalostusta, astuttakoon tammansa varsinkin jos se on liiton kantakirjaan merkitty, vaan valtion kantakirjaan merkityllä työhevostyyppisellä siitosoriilla. Ainoastaan kantakirjavanhempien varsoilla on tulevaisuutta." (Kaaarlo Gummerus, Parikkalan Sanomat)

Gummeruksen mielipiteestä huolimatta Poju kantakirjattiin myös Valtion kantakirjaan samana vuonna eli syksyllä 1909. v. 1908 se oli merkitty Karjalan Hippoksen kantakirjaan.
Jalostusarvostelut

PäivämääräPaikkaPalkintoPisteetSäkäk.Lautask. 
23.8.1909Joensuuei palkittu152.00 cm150.00 cmKantakirjaustiedot
Onko tiedoissa puutteita tai korjattavaa? Jätä palaute
Hippo
ro Kiuruvesi
prt 158 cm s. 1895 FIN
55,9 (3 virst.)
sh
Sultan Tt 1192
rt 155 cm s. 1879 FIN
54,3pi
sh
Kipakka Tt 432
49,5 nokirt 143 cm s. 1874 FIN
suomenhevosori (Saukkomäen)
nokirt FIN
Jaakko Tt 118 56,6 trt 147 cm s. 1864
suomenhevostamma (Saukkomäen, Keuruu) prt
suomenhevostamma (Riihimäen, Keuruu)
 
 
   
 
  
 
suomenhevostamma (Karvosen, Heinjoki)
prt 155 cm FIN

sh
   
 
  
 
   
 
  
 
Vappu
(Häyryn, Viipuri)
FIN

sh
    
 
  
 
   
 
  
 
    
 
  
 
   
 
  
 
Sukutiedot
Sukusiitosaste0.000 %Täysiä sukupolvia1Kauimmainen sukupolvi6
Yhdistelmät
Lisää tälle kuva...
Lisää tälle kuva...