Farmari-maatalousnäyttely 4.-6.7.2024
Voit käyttää haussa asteriskia *
Salasana unohtunut?

Pamaus (ex. Putti) / Karjalan Pamaus / Wiipurin Pamaus
RotuSuomenhevonenSukupuolioriReknroro Savitaipale, Tt 539, Tt 553, Tt 1099, Tt 1103
Syntynyt1872 (kuollut 1897)MaaSuomiEmälinja
Säkä152 cm Värirt, ti, valk. karv. tj
KasvattajaSärkijärven talo, Pyhäjärvi Ol, MäkikyläOmistajaArmstrong A., isännöitsijä, Joensuu, Suomi
Schavorankoff, kauppias, Suomi
Parviainen H., leipuri, Iisalmi, Suomi (1875-1876)
Vitikainen Kustaa, Suomi (1876)
Alexandfoff, kauppias, Suomi (1876 ->)
sij. Hjerp Vilhelm, Savitaipale, Suomi (1882)
Klärich Julius, tilanomistaja, Espoo, Suomi (1882-1883)
Steven-Stenheil Alexis, kreivi, Viipuri, Saarelan kartano, Suomi (1887)
Ennätykset47,6piStartitVoitto- ja sija%Voittosumma
SiirtohistoriaJälkeläisluokkaJälkeläiset87 jälkeläistä
MuutaEnnätys 3 virstaa 5.45 (=1.47,6), ruununoriina Savitaipaleella 1879-1881

"Samana päivänä (30.1.1882) ilmestyi kilpa-ajoradalle myös eräs entinen ruunori Putti, jonka sen omistaja, talollinen V. Hjerpe Savitaipaleelta, möi päivää ennen kilpa-ajoa 1062 markasta 50 pennistä tilanomistaja J. Klärichille. Entinen omistaja ei ymmärtänyt panna arvoa Putin juoksunlahjoille. Seuraavana päivänä sysäsi kuitenkin Putti Ampiaisen (Tt 416) kunniasijalta syrjään saavuttaen hämmästyttävän tuloksen 5.45. Tämän odottamattoman edistyksen vuoksi, ja kun Putti, ollen miltei harjaantumaton, ensi kertaa esiintyessään hyppäsi noin maineen kukkulalle, annettiin sille nimi Pamaus eli (Wiipurin Pamaus).

Muutamia viikkoja myöhemmin sai Pamaus Helsingissä I palkinnon tuloksella 5.54,5; Ampiainen sai toisen palkinnon. Herra J. Klärichin kuolmena perästä osti Pamauksen tammikuussa v. 1883 eräs Viipurilainen yhtiö 5000 markasta ja sijoitettiin hevonen silloin siitosoriiksi Saarelan kartanoon kreivi A. Steven-Stenheilin luo, joka sittemmin lunasti sen itselleen. Muutamia vuosia myöhemmin osti eräs englantilainen, isännöitsijä A. Armstrong Joensuussa, Pamauksen kuulon mukaan noin äskenmainitusta summasta. Herra A. Armstrong ajoi sillä vielä jonkun kerran yksityisajoissa saavuttaen hyviä tuloksia, mutta pääasiallisesti käytti hän sitä siitoseläimeksi.

Pamaus oli niitä harvoja hevosia, joka on jälkeensä jättänyt monta hyvää juoksijaa. Sen maine on katoamaton Suomen juoksijain historiikista. Itse oltuaan aikanaan Suomen paras juoksija on sen varsoista mainittava Eol ja Ormonde, jotka suurella menestyksellä ovat sukunsa kunniaa puolustaneet ja saavuttaneet juoksijaimme riveissä ensi sijat." (Suomen Urheilut -kirja, Wilksman 1907)

"Pamaus oli alkujaan vain markkinahevonen. Kolmannella vuodellaan myötiins se Iisalmen leipuri H.Parviaiselle, joka sen möi 1876 Kuopion markkinoilla Kustaa Vitikaiselle. Hän vuorostaan vei sen samana vuonna Viipurin markkinoille, jossa sen osti kauppias Alexandroff, myöhemmin kauppias Schavorankoff. Tohtori A. Palmgrenin kehoituksesta ostettiin Putti, joksi sitä siihen aikaan sanottiin, ruununoriiksi ja sijoitettiin Savitaipaleelle tal. Vilhelm Hjerpen luo. Täysin palvelleena möi viime mainittu Putin 1882 päivää ennen Viipurin kilpa-ajoja kartanonomistaja Julius Klärichille Espoon; kauppasumma oli 1062,50 mk. Seuraavana päivänä kunnosti Putti itsensä aivan hämmästyttävästi saavuttaen tuloksen 5.45, jota sitä ennen ei oltu Suomessa saavutettu. Tästä erinomaisesta esiintymisestä annettiin oriille, joka näin 10-vuotiaana harjoittamattomana äkkiarvaamatta kohosi parhaimmaksi juoksijaksi, uusi nimi "Viipurin Pamaus".
--
Pamaus on sittemminkin joitakuita kertoja esiintynyt, vaikka ei niin loistavasti kuin ensikerralla.
--
Pamaus oli aikoinaan yksi pulskimpia hevosia. Sillä oli ylevä käytös ja hyvä askel. Moni on tahtonut tuomita sen sekarotuiseksi, mutta lienekkö kukaan saanut sitä toteen näytetyksi." (L. Porthan, Suomen Urheilulehti 6/1905)

"Kun Kuopiossa v. 1881 leipuri Parviaiselta, joka silloin kilpaili Pamauksen sisarella Selmalla, tiedustelin, mitä hevosia nuo Pamaus ja Selma olivat, selitti hän, että niiden kanta-emä oli ostettu Maaningalta ja että se oli Taviniemen paria. Kun kysyin mistä hän sen tiesi, sanoi hän, että miksikä hän ei sitä tietäisi, kun hän jotenkin joka vuosi siinä talossa on käynyt ja aina ostanut jonkun nuoren hevosen, jolloin on ollut tilaisuudessa talon vanhoilta eläjiltä sen kuulemaan. Että tuo selitys on todenmukainen, sen todistaa ainakin Pamauksen pää, kaula ja harja, sillä ne semmoisena eivät kuulu suomalaiselle maatiaishevoselle, ja kun nyt sen jälkeläisiä tarjotaan kantakirjaan, kuuluu päätös useinkin: ei kelpaa, vieras tyyppinen." (Muistelmia, kirj. J. Kock, Hevoshoitolehti 1/1915)

"V. 1897 laitettiin vanhus 25 vuoden ikäisenä paremmille laitumille ja sen maallinen vielä vanhanakin kaunis ruuumis haudattiin, uhkeiden petäjien keskustaan, Siilaisen puron rannalle, 3 km Joensuusta Kuopioon vievän maantien varrelle." (Muistelmia, kirj. J. Kock, Hevoshoitolehti 4/1915)
Saavutuksia (1 kpl)
1892Challenge-pikari (3.)
Näyttelytulokset / palkitsemiset
PvmNäyttelyPalkintoPisteetSäkäk.Lautask.Muuta
24.8.1887Maanviljelysnäyttely ViipuriI, 200 FIM4-vuotiaat ja vanhemmat oriit
7.8.1894Yleinen maanviljelysnäyttely VaasaIII, diplominelivuotiaitten ja vanhempien juoksijaoriiden luokka
Onko tiedoissa puutteita tai korjattavaa? Jätä palaute
Pikku
(Halin kantaa, Parviaisella)
FIN

sh
    
 
  
 
   
 
  
 
    
 
  
 
   
 
  
 
Mummo
(Särkijärven talossa)
prt 150.5 cm FIN

sh
Musta (Särkijärven tilalla)
rt tai m 153 cm

sh
   
 
  
 
   
 
  
 
Raudikko (V. Katteluksen, Lapua)
rt FIN

sh
suomenhevosori ro
FIN
  
 
  
 
suomenhevostamma
148 cm FIN
suomenhevosori ro
FIN
 
 
  
 
Sukutiedot
Sukusiitosaste0.000 %Täysiä sukupolvia1Kauimmainen sukupolvi4
Yhdistelmät
PamausPamausPamaus
7.8.1894
Lisää tälle kuva...
Lisää tälle kuva...
Kaikki kuvat (3 kpl)