Farmari-maatalousnäyttely 4.-6.7.2024
Voit käyttää haussa asteriskia *
Salasana unohtunut?

Musikka
RotuSuomenhevonenSukupuolioriReknroro Saarijärvi
Syntynyt1896MaaSuomiEmälinja
Säkä152 cm Väri
KasvattajaTienhaaran kestikievari, Ylihärmä TAI Viitasalo Iisakki, YlihärmäOmistajaVesterinen J. H., maanviljelijä, Saarijärvi, Suomi (1905)
SiirtohistoriaJälkeläisluokkaJälkeläiset27 jälkeläistä
Muuta"Mainittakoon oriista I:n ja II:n palkinnon saajat, nim. Viitasaaren ruununori Mörkö, omistaja hra Einar Sarlin ja Saarijärven ruununori Musikka, omistaja hra J. H. Vesterinen. Nämä ovat kumpaisetkin hyvätekoiset ja hyväluontoiset, sekä jonkunverran juoksutaitoiset, ja kylläkin sopivat siitoseläimiksi. Musikka on mielestäni suhteellisempi ja tekee hauskemman kokonaisvaikutuksen kuin Mörkö. Se on tumman raudikko, melkein saman värinen kuin yleisesti tunnettu Eol. Mörkö taas on vaaleampi raudikko, sekajouhinen ja edellistä paljon suurempi, oikein vankkatekoinen ja kenties lahjakkaampi juoksultaan, mutta ei niin virkku kuin Musikka. Ne ovat osaksi samaa sukua ja molemmat puhtaita suomalaisia, vaikka Saarijärven ruununoriin nimi voisi johtaa vääriin ajatuksiin.

Musikka on syntynyt Ylihärmässä Tienhaaran kestikievarissa v. 1896. Vaasan orinäyttelyssä helmik. 27 p. 1901 oli se herättänyt suurta huomiota, tullut palkituksi sekä ostetuksi ruununoriiksi. Ruunun palveluksessa ollessaan on se kahtena astuntavuotena jättänyt jo 45 kaunista varsaa, joista suurimmalla osalla on isänsä väri ja ruumiin muoto. Kokoa näyttää varsoille tulevan enemmän kuin on isällä. Näyttelyissä, missä näitä varsoja on ollut, ovat ne saaneet ensi palkintoja." (L. Porthan, Keski-Suomi no 47A)

"V. 1901 ostettiin Vaasassa ruununoriiksi Saarijärvelle edellämainitun Härmänpojan pojanpoika Musikka. Rautias, 152 cm, v. 1896 Lapualla syntynyt syväruumiinen ja erittäin hauskatyyppinen ori - Musikka muistutti paljon vanhaa Härmänpoikaa, oli vaan pitempi hevonen eikä ollut niin nopea. Rintakehä oli syvä ja leveä, lapa mainio, suurilla lihaksilla, takapuoli, lautanen pitkä ja täyteläislihaksinen, reidet isot, jalat kuivat ja karvaiset, etujalan asento oli vaan hieman hajavarpainen, pää ja korvat pienet ja vilkkaat, jouhet tuuheat ja pitkät.

Musikan siitos% ei ollut oikein hyvä, mutta astutusmaksun ollessa ruunun oriilla 4 mk, kertyi tuota sekalaista tamma-ainesta niin paljon, että se neljänä keväänä oli astunut itsensä irti ruunun palveluksesta.

Ja kun Mauri on tehnyt tehtävänsä, niin Mauri saa mennä. Musikkakin kun pääsi ruunun palveluksesta, vietiin Helsinkiin hevosnäyttelyyn, jossa palkittii hyvillä arvosteluilla ja myytiin eräälle eteläsuomalaiselle paroonille.

Varsat jäivät synnyinseudulleen vielä nuoriksi musikoiksi ja isä meni kun hohtimet kaivoon.

Mitä on tullut nyt sittet Musikan varsoista? Tietysti sekalaistakin, niinkuin kaikilta suomalaisilta oriilta sekalaisten tammojen kanssa ja sekalaisella hoidolla ja kasvatuksella. Mutta sittenkin tuli Keski-Suomelle ja koko maalle vahinko, että se ori jäi senjälkeen siitokseen käyttämättä!

Musikan varsoista on minun tietojeni mukaan merkitty kantakirjoihin ainakin yksi ori, Urho kk 26, joka joutui Suomen Valtiolle Valkealaan ja ainakin 14 tammaa KS-liiton kantakirjaan, niistä 5 II palkinnolla, 5 III palkinnolla ja 4 ilman palkintoa, joista viime mainituista yksi sittemmin palkittu I palkinnolla jälkeläistensä perusteella. Moni varsa siirtyi nuorena, lupaavana toisille seuduille, joten niistä en tiedä.

Muutoin on tämä edellä mainittu tamma-aines harvinaisen tasaista, yhdenmukaista. Yleensä ovat ne syviä, suuririntaisia, lautaset leveät ja pitkähköt, jalat kuivat ja hyvät. Suurin yhteinen vika näissä tahtoo vaan olla se, että eivät tiinehdy oikein herkästi."
(J.H. Vesterinen, Saarijärvi helmikuu 1920, julkaistu Maatalouden Hevoshoitolehti 3/1920)
Näyttelytulokset / palkitsemiset
PvmNäyttelyPalkintoPisteetSäkäk.Lautask.Muuta
27.2.1901Orinäyttely Vaasapalkittuostettu ruununoriiksi
4.1.1904Kilpa-ajot ja hevosnäyttely II
15.3.1905Uudenmaanläänin hevosystäväinseuran hevosnäyttely ja Uudenmaan Hippoksen sisäänkirjoitus, tarkastus ja palkitseminen HelsinkiIIILuokka I: Vanhempia työhevosia
Onko tiedoissa puutteita tai korjattavaa? Jätä palaute
Härmänpoika II
ro Virrat
mrn 148 cm FIN

sh
Härmänpoika Tt 904
m 148 cm s. 1881† FIN
48,4-5.47,5 (3 v.)
sh
Poika Tt 627
58,5 vm 146 cm s. 1877 FIN
Nigro Tt 251
m 150 cm s. 1867 FIN
Herkules Tt 9 2.11,4 rn 153.5 cm s. 1858
sekarotutamma (majuri Ullnerin)
Musta Tt 212
2.03,9pi m 142.5 cm s. 1865 FIN
 
 
Murto (synt. Vöyrillä)
m 150 cm (arvio) s. 1870 FIN
Perä (synt. Isokyrössä)
m 149 cm s. 1867 FIN
 
 
Pruuni (synt. Vöyrillä)
rn 148 cm s. 1866 FIN
 
 
suomenhevostamma (työtamma Ikolassa)
prt

sh
   
 
  
 
   
 
  
 
suomenhevostamma
(M. Pöyhösen, Ylihärmä)
rt FIN

sh
    
 
  
 
   
 
  
 
    
 
  
 
   
 
  
 
Sukutiedot
Sukusiitosaste0.000 %Täysiä sukupolvia1Kauimmainen sukupolvi4
Yhdistelmät
MusikkaLisää tälle kuva...
Lisää tälle kuva...
Kaikki kuvat (1 kpl)